Ranac Pandrogan - Fennwarin lordi, "Susilordi"
Lyhyt historia:
Ranac Pandrogan on pohjoista Fennwarin läänitystä hallitseva lordi, jonka suku on hallinnut pohjoisesta vasta muutaman sukupolven ajan. Ranacin isoisoisä lordi Barec nimitettiin aikoinaan pohjoisen lordiksi. Tähän asti Pandroganin suku oli ollut melkoisen vähäpätöinen ja tuntematon suku, joka oli hallinnut pieniä läänityksiään lähellä kuningasta, ja täten kuninkaan tarkimman valvonnan alaisena.
Fennwar oli karua ja epävieraanvaraista seutua, ja vain harvat ylimykset pitivät Fennwarin lordiksi nimittämistä kunniana. Lordi Barec kuitenkin näki tässä sukunsa tilaisuuden, ja liittoutui Fennwarin poroja laiduntavien alkuperäiskansojen kanssa, ja rauhoitti ikivanhat sukusotien ja maantieryöväreiden perinteet. Tämä mahdollisti turvallisemman kaupan pohjoisen ja etelän välillä, ja vuosien kuluessa Fennwarin lääni kasvoi ja vaurastui kiitos Barecin ovelien siirtojen; hän liittoutui tärkeimmän alkuperäisen poronkasvattajasuvun, Juesonien, kanssa, ja toi nopeasti fennwarilaiset omaksi kansakseen - teko, mitä monet olivat ennen yrittäneet, mutta enemmän tai vähemmän huonolla menestyksellä.
Ranacin isoisän aikana Fennwarin menestys jatkui, mutta Ranacin isä Tamac oli toista maata, pahamaineinen ja veritekojen ja raakuutensa takia pelätty ja vieroksuttu niin kotonaan kuin etelässäkin. Hän sai lempinimekseen "ryövärilordi" harjoittamansa sorron ja mielivallan myötä, ja hänen aikanaan Fennwarin kauppa ja suhteet etelään kärsivät. Kovimman hinnan kuitenkin saivat maksaa fennwarilaiset alkuperäisasukkaat, rauhanomaiset poronkasvattajat ja kaskenpolttajat, jotka eivät voineet mitään Tamacin aseistautuneille ritareille ja asemiehille.
Tamac Pandrogan oli tärvellä isänsä ja isoisänsä työn, kunnes kuoli outoon verenvuototautiin, jota yksikään parantaja ja alkemisti ei pystynyt parantamaan. Samaan outoon tautiin kuoli myös hänen perijänsä, Turac, joka oli Ranacin vanhempi veli, ja isänsä kopio. Isän ja veljen kuoleman jälkeen Ranac nousi Fennwarin lordiksi, ja on tehnyt parhaansa korjatakseen isänsä jättämät arvet. Huhut taudista jylläävät vielä tänäkin päivänä - oliko se todella tauti, vai jokin alkemistien myrkky - mutta Ranac on pysynyt hiljaa kieltämättä tai myöntämättä mitään.
Ranac on alusta asti koettanut saada itselleen mainetta erilaisena miehenä kuin isänsä. Vangiksi otetut vapautettiin, ja ryöstöretket maatiloille lopetettiin. Ranac on kohentanut etelän ja Fennwarin kanssa käytyä kauppaa, ja Ranacin aikana Fennwarin tärkeimpänä tulolähteenä pidettyjä kaivoksia (rautamalmia, kuparia, tinaa ja jonkin verran myös arvometalleja kuten hopeaa ja kultaa) ja porotiloja (poronliha tärkeä ravinnonlähde ja kauppatavara pohjoisesa, samoin kuin niiden turkikset ja poronsarvista tehdyt uutteet ja koriste-esinet) on kunnostettu. Hän taistelee jatkuvasti isänsä jättämää perintöä ja ennakkoluuloja vastaan, mutta monet vasalleista ja tilallisista muistavat edelleen Tamac ja Turac Pandroganin aikaiset hirmuteot...
Joka tapauksessa Fennwarin talouden kohentuminen ja yhtenäistyminen on tehnyt siitä yhden mahtavimmista läänityksistä valtakunnassa, ja myös etelä on päässyt hyötymään sen malmikauppiaista ja lähes loppumattomalla virralla poronlihaa kuljettavista laiduntajista. Ranac ei kuitenkaan ollut hämmästynyt, kun Aamatarin suvun Hermes kiri hänen ohitseen kuningaskilvassa. Pohjoisen ja Etelän valta-alueiden välillä on vielä niin paljon ristiriitoja - kuten jännite Belarionin ja Beinaralin kirkkojen välillä - ettei Ranac edes oikeastaan uskonut mahdollisuuksiinsa päästä hallitsijaksi. Nyt nuori Pandrogan keskittyy omien alueidensa vahvistamiseen ja seuraa kiinnostuneena, kuinka Hermes selviytyy valtaistuimen tuomista paineista. Toisaalta, jos näyttää siltä että kuningas on sopimaton tehtäväänsä, mikä estää Pandrogania kohottamasta Fennwaria sille kuuluvalle paikalle Wolorin valtakunnan keskukseksi...
Ulkonäkö:
Ranacilla on Pandroganin suvun piirteet; tummat hiukset joita hän pitää yleensä poninhännällä niskassaan, ja läpitunkevat harmaat silmät. Hän on keskimittainen ja ruumiinrakenteeltaan hoikka, 21-vuotias mies. Lordiksi noustuaan hän kasvatti lyhyen parran, jonka uskoi peittävän myös nuorena saadun ruman arven, joka murskasi hänen oikean poskiluunsa. Poskipää on edelleen aavistuksen kuopalla, vaikka parantajat tekivät haavalle parhaansa.
Ranac ei ole suuri tai uhkaava mies, mutta vihastuessaan hän muuttuu jäätävänrauhalliseksi ja hänen silmissään palaa jokin kammottava tuli, joka muistuttaa kaikille, kenen poika Ranac Pandrogan on. Tuo jäätävänrauhallinen viha on usein paljon pelottavampaa, kuin suurempien miesten tulenpalava raivo.
Ranac pukeutuu siisteihin ja arvonsa mukaisiin, mutta Fennwarin anteeksiantamattoman ilmaston takia myös mahdollisimman käytännöllisiin vaatteisiin: villatunikoihin ja takkeihin, joiden päällä kannetaan yleensä fennwarilaisesta perinnevaatetta, kirjottua ja koristeellista turkistakkia. Poronsarvikahvainen tikari roikkuu vyöllä yhtä lailla turvaksi, kuin työkaluksi syödessä ja vastaavissa tilanteissa.
Luonne:
Ranac on rauhallinen ja tyyni mies, joka yrittää yleensä keskustella, ennen kuin turvautuu arvovaltaansa tai väkivaltaan. Hän kuitenkin tietää arvonsa ja valtansa, eikä pelkää tarvittaessa turvautua niihin - hän sietää vain vähän vastaanväittämistä. Hän muistaa hyvin isänsä aikaiset raakuudet, ja yrittää parhaansa mukaan tarjota rauhaa ja vaurautta Fennwarin poronkasvattajille ja maatilallisille.
Ranac on hyvin herkkä kunniastaan ja siitä, että hänen alamaisensa ovat hänen suojeluksessaan. Jos hänen rajojaan loukataan, tai hänen alamaisiaan vahingoitetaan, nousee hänen kasvoilleen outo kylmä naamio, ja vihaisena Ranac saattaa toimia myös harkitsemattomasti, vaikka yleensä jopa vihaisena nuori lordi onnistuu säilyttämään rauhallisuuden ja järjen.
Ranac pyrkii kaikin keinoin olemaan isänsä vastakohta; tyyni, oikeudenmukainen ja sivistynyt hallitsija, ei sotaherra. Usein Ranac kuitenkin pelkää vielä joskus astuvansa samalle väkivallan ja sorron tielle, kuin isänsä - onko veri tahtoa vahvempi? Lisäksi hän saattaa kuitenkin olla hyvin äkkipikainen, ja vaikka hän vain harvoin raivostuu ja menettää malttiinsa, muistaa hän yleensä loukkaukset pitkään, ja kostaa mahdollisuuksien ja loukkauksen vakavuuden mukaan takaisin.
Uskonto:
Aikoinaan, kun lordi Barec saapui pohjoiseen, vaihtoi hän osana fennwarilaisten kanssa liittoutumistaan valtakunnan valtauskonnon, Beinaralin karhujumalan, kirkosta eronneeseen suuntaukseen, joka oli aina ollut lähempänä fennwarilaisten maailmankatsomusta. Fennwarissa uskotaan edelleen karhujumaluuteen, mutta fennwarilaiset kutsuvat tätä Belarioniksi, Metsien ja Vaarojen Kuninkaaksi.
Belarionin oppi ei juurikaan eroa muuten Beinaralin opeista, paitsi että Belarion mielletään yleensä sukupuolettomaksi jumalaksi ja hänen papeikseen otetaan niin miehiä kuin naisia. Lisäksi Fennawarissa papit ovat ennen kaikkea sielun ja hengen paimenia, ja kansan parantajia ja auttajia, eivätkä he puutu maallisiin tai hallinnollisiin asioihin joitain seremonioita lukuunottamatta.
Kuten isänsä ja tämän isä ja isoisä myös Radac on Belarioninpalvoja, joka kunnioittaa kyllä myös Beinaralin kirkkoa, mutta vieroksuu maallisiin asioihin sekaantuvia karhuneitoja ja heidän oppejaan. Hän kuitenkin tyytyy yleensä toteamaan yksinkertaisesti "jokainen tulkoon omasta uskotaan autuaaksi", ja antaakin alamaistensa valita kumpaan temppeliin he menevät - Beinaralin vai Belarionin. Loppujen lopuksihan molemmat ovat sama jumala, jota kutsutaan vain eri nimellä.
Taidot ja kyvyt:
Ranac on käskemään tottunut hallintomies, jolle on kehittynyt jo auktoriteetti ritareidensa, asemiestensä ja alamaistensa ylitse. Häntä arvostetaan, mutta myös jonkin verran pelätään, vaikka kaikki pitävätkin häntä yleensä rehtinä ja oikeudenmukaisena lordina. Ranacista sanotaan usein, kun nuori lordi itse ei ole kuulemassa: "parempi kuin isänsä, mutta ei koskaan isoisänsä".
Nuorta lordia pidetään Fennwarin mittapuulla oppineena miehenä, mutta hän itse on tuskallisen tietoinen, kuinka rajoittunutta hänen tietonsa ovat verrattuna etelän hienoihin aatelisiin ja alkemisteihin. Hän on kuitenkin lukenut kaikki isoisänsä ja tämän isän mukanaan pohjoiseen tuomat kirjat moneen kertaan, ja parhaansa mukaan oppii aina uutta mahdollisuuden salliessa. Hän tietää alkemian myötä puhaltavista uusista tuulista, mutta koska pohjoisen rahvas luottaa edelleen omiin parantajiinsa ja tietäjiinsä, on hänen onnistunut tuoda näitä uudistuksia vain hyvin vähän kansan keskuuteen. Ranac on kuitenkin palkannut kovalla rahalla etelästä alkemistin huoneensa jäseneksi ja palvelijaksi.
Vaikka suurin osa Fennwaria vaivanneista ryövärijoukoista on niitetty pois, niin on pohjoinen edelleen vaarallinen paikka, ja lordina Ranacin tehtävä on myös suojella alamaisiaan. Senpä takia nuori Pandrogan ei ole voinut lyödä laimin myöskään asetaitojaan. Hän ei ole kuitenkaan isänsä kaltainen sotaherra, vaan pitää itseään mieluummin ennen kaikkea rauhanmiehenä. Hän kuitenkin tarttuu tarvittaessa miekkaan tai peitseen kansaansa ja maitaan puolustaakseen. Tarkan näkönsä ja näppärien käsiensä ansiosta Ranac on taitava jousimies, ja onkin hankkinut itselleen lännen läänityksissä kehitetyn kaksoistaivutetun, hienon jousen, jolla hän yleensä harjoittelee muiden aseharjoitusten ohella. Sukumiekkansa, suurmiekka Myrskyn Ranac on antanut roikkua jo pitkään salinsa seinällä, sillä tuo miekka kantaa edelleen liian surullisia muistoja Tamac Pandroganin ajoilta. Sen sijaan lähitaistelua Ranac harjoittelee kevyemmällä pitkämiekalla tai sotakirveellä - perinteisillä Fennwarin aateliston aseilla.
Ranacin vierellä kulkee hänen eläinkumppaninsa, jo iän harmaannuttama mustasusi* Yönvalo. Tämän eläinkumppanin johdosta Radac onkin saanut lisänimen "susilordi". Kukaan ei tiedä, kuinka Yönvalo päätyi Radacin vierelle, mutta susi aiheuttaa levottomuutta erityisesti Beinaralin papistossa ja rahvaassa.
Fennwar:
Laajojen havumetsien ja korkeiden vaarojen maa, jossa kaskenpoltto, kaivostoiminta ja poronkasvatus ovat tärkeimpiä elinkeinoja. Fennwarin alkuperäiskansa, samowat, asuttaa edelleen lääniä, mutta samowien sukukunnat on valtaosin sekoittuneet valtakunnan asukkaisiin. Asutuskeskukset ovat hyvin pieniä, ja yleensä hirsi ja turve ovat suosituimpia rakennusmateriaaleja, jopa suurimpia linnoja lukuunottamatta ylimysten linnoitukset ovat paaluvarustuksin suojattuja "hirsikartanoita". Rosvoretkillä naapurisukujen pihapiireihin ja veitsitappeluilla pitkät, mutta nykyään lailla kielletyt perinteet.
Elinkeinot: kaskiviljely, poronkasvatus, kaivostoiminta, jääviini**, karjankasvatus (joskin vähäistä porojen selviytyessä paremmin), kalastus.
Pääkaupunki: Wasmark, jossa Pandroganin suvun kivilinna Talvitorni.
Asukkaat: samowat, fennwarilaiset (valtaväestö ja muodostuu ajan kanssa etelästä tulleista siirtolaisista)
Sotavoimat: Radac komentaa henkilökohtaisesti oman sukunsa asemiehiä ja ritareita, mutta hänen alaisinaan olevilla vasalleilla on omat sotavoimansa, jotka Radac saa tarpeen vaatiessa liitettyä omaan sotajoukkoonsa. Varsinaisia ritariksi voideltuja ylimyksiä Fennwarissa on vähän, sillä Beinaralin papittaret kieltäytyvät siunaamasta Belarionin kirkon jäseniä ritareiksi, mutta siitä huolimatta Fennwarin aatelisto muodostaa tarvittaessa Pandroganin armeijan raskaan ratsuväen.
Hallinto: Feodaalisessa Fennwarissa alueen ylimpänä hallitsijana Pandroganin suvun todellinen valta rajoitttuu oikeastaan heidän omaan alueeseensa ja kuninkaan kautta tulevien määräysten toimeenpanemiseen.
* Mustasusi on suden läheinen sukulainen, joka elää erityisesi pohjoisessa ja idässä. Mustasusi on tavallista sutta hieman kookkaampi, ja nimensä mukaan täysin musta, joskin harmaantuu iän myötä. Molempia susisukuja - tavallisia ja mustasusia - pidetään Beinaralin julistuksesta pimeyden olentoina, ja rahvaskin vihaa niitä susien aiheuttamien tuhojen takia.
**Jääviini on Fennwarin harvoja etelässäkin haluttuja ylellisyystuotteita. Se on harvinainen ja erittäin suosittu viinilaji, jonka marjat kypsyvät vain keskitalvella. Vain luvanvaraisilla viinimestareilla oppilaineen on lupa poimia jääviinin marjoja, ja valmistaa kallista ja haluttua alkoholijuomaa. Jääviini on väriltän sinertävää ja maultaan pettävän mietoa ja makeaa, lähes kuin mehua, mutta erittäin voimallista, ja yleensä sitä on laimennettava reilusti vedellä.
Ranac Pandrogan, "The Wolf Lord" (Aristocrat level 4)
STR: 12(+1) Alignment: Lawful Neutral
CON: 13(+1) Attack: +3 Initiative: +3
DEX: 16(+3)
INT: 12(+1) Fortitude: +2 Reflex: +4 Will: +5
WIS: 13(+1)
CHA: 15(+2)
SKILLS:
Diplomacy +6, Gather Information +4, Handle Animal +5, Intimidate +6, Knowledge (Geography) +4, Knowledge (History) +4, Knowledge (Local) +6, Knowledge (Nobility & Royalty) +5, Knowledge (Religion) +4, Listen +3, Ride +5, Sense Motive +6, Speak Language (Samowi, Common), Spot +4, Survival +2.
FEATS:
Armor Proficiency (Light, Medium, Heavy), Shield Proficiency, Weapon Proficiency (Simple, Martial), Weapon Focus (Longbow), Point Blank Shot, Animal Companion*.
AC: 17 Chain
15 Leather
Attacks: Longsword +4
Composite Longbow +7 (+8 up to 30 ft.)
*The Blackwolf Nightshine follows Ranac and is, though old, extremely loyal to his master. Nightshine has following statistics:
STR:14(+2) Attack: +1 (Grapple +2)
CON: 15(+2) Initiative: +2
DEX: 15(+2)
INT: 3(-4)
WIS: 12(+1)
CHA: 6(-2)
Fortitude +5 Reflex +5 Will +1
SKILLS: Hide +2, Listen +2, Move Silently +3, Spot +3, Survival +1 (+5 tracking by scent)
FEATS: Track, Weapon Focus (bite)
SPECIAL: Low-light vision, Scent, Trip
Ac: 14
Attacks: Bite +4, Trip
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti