keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Persian tuli - idän ja lännen ensimmäinen taistelu (Tom Holland)

Pari vuotta sitten luin Tom Hollandin Rubikonin, mutta sen jälkeen unohdin koko kirjailijan, vaikka teos minua puhuttelikin. Synti ja häpeähän moinen "unohtaminen" oli, sillä Holland edustaa mielestäni Peter Englundin kaltaisten historiantutkijoiden kanssa sitä historioitsijoiden kaartia, joka ei tyydy vain raportoimaan tutkimuksia ja lähdeteoksiaan, vaan onnistuu tekemään historian merkkitapahtumista mielenkiintoisen - lähes kaunokirjallisen - tarinan, jota on ilo lukea.

Kuvaus:

Viime vuonna ilmestynyt Rubikon saa Tom Hollandilta arvoisensa seuraajan. Rooman tasavalta ei ole ainoa antiikin aikakausi, joka on saanut jälkimaailman silmissä myyttiset ja ratkaisevat mitat; sitä ovat - ja vähintään yhtä suuressa määrin - myös Kreikan kaupunkivaltioiden ja Persian väliset persialaissodat.

Henkeäsalpaavan tyylikkäästi ja vetävästi kerrottu tarina kattaa siis Ateenan demokratian haparoivan synnyn, sen nousun kukoistukseen - ja Persian imperiumin uhan. Sitä seurasivat kreikkalaisten uhma ja lopulta Marathonin taistelu, Leonidaan spartalaisten kaatuminen Thermopylaissa ja Salamiin ratkaiseva voitto. Noiden tapahtumien kaikuja löytyy kaikkien länsimaiden sota- ja sankarimyyteistä, eikä ihme: Holland todistaa, että ilman kreikkalaisten voittoa nykyään ei olisi olemassa sellaista poliittista kokonaisuutta kuin länsi.

Tom Holland on brittiläinen historioitsija, joka on kirjoittanut useita romaaneja sekä tietokirjoja. Vuonna 2006 suomeksi ilmestynyt Rubikon oli myyntimenestys ja sai ylistävät arvostelut niin Suomessa kuin kansainvälisilläkin markkinoilla. Holland on myös toimittanut antiikin kirjailijoiden teoksia BBC:n ohjelmiin sekä toiminut antiikin historiaa käsittelevien TV-dokumenttien asiantuntijana. Hän asuu Lontoossa vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.


Vaikka näkökulma lännen ja idän konfliktin juurien löytämisessä jo Antiikin kreikan ja Persian välisestä köydenvedosta ei taidakaan enää erityisen tuore olla, niin Holland tuo mielestäni oman panoksensa näkökulmaan mielenkiintoisella selvityksellään "idän ja lännen ensimmäisestä taistelusta". Teoksessa selvitetään niin Persian imperiumin, Spartan Peleponnesoksen ylivallan kuin Ateenan maineikkaan demokratiankin muodostuminen, ja näiden toisistaan aluksi "irrallisten" tapahtumien muodostama ketju, joka johti lopulta persialaissotina tunnettuun konfliktiin.

Holland esittää mielestäni loistavasti persialaissodat ja niihin edeltäneet tapahtumat kriittiseksi taitekohdaksi, joka mahdollisti sellaisen poliittisen kokonaisuuden kuin lännen synnyn. Erityisesti Persian synty oli minulle tuore - ja mielenkiintoinen aihe.

Sujuvasti kirjoitettu kirja mielenkiintoisesta aiheesta. Hyvää lukemistoa!

2 kommenttia:

  1. "Ja miten tämä liittyy roolipelaamiseen?" te kysytte, ja minä vastaan että: "Ei mitenkään - ja vaikka miten."

    Ainakin minulle tuli aivan järkyttävästi inspiraatiota teoksesta, ja ensimmäiset tulokset on nähtävissä Jaconian maailmankirja: Karumin kummun perintö -pätkässä.

    VastaaPoista
  2. Silti tahdon näitä lisää! Monttu onkin yksi hyvistä paikoista napata se "mitäpä lukisin seuraavaksi" :) kouraansa.

    Martin, Abercrombie... pieniä esimerkkejä kirjoista "nämä kannattaa lukea"

    VastaaPoista