maanantai 23. marraskuuta 2009

Praedor-hahmo: Pelnor Rebec

Hahmo, jonka väsäilin tänään tylsällä luennolla. Yleensähän nämä taitaa olla tylsintä mahdolista ropeblogikamaa, mutta viime aikoina ne ovat ainoita valmiiksi saatuja tuotoksia. Ehkä joku näistäkin jotain irti saa - ja ainahan näitä on kiva väsäillä.

1) Konsepti ja historia
Pelnor on – tai siis oli – maanomistaja ja herrasmies Travanista, joka asui ennen valtakunnan eteläisissä osissa, uudisraivaajien asuttamilla seuduilla. Hän ei siis ollut aatelinen, mutta ei köyhä talonpoikakaan, vaan harvinainen itsenäinen maanomistaja...

Hän oli lääninherransa luottomies ja oman kotikylänsä sheriffi, eli hänellä oli käytännössä niin paljon valtaa, kuin vain rahvaanmiehellä nyt saattoi olla. Häntä arvostettiin, ja vaikka häntä pidettiin ankarana miehenä, oli hänellä myös rehdin ja oikeudenmukaisen päättäjän maine.

Pelnor oli aloittanut nousunsa merkittävään asemaan tavanomaisena ruotumiehenä, mutta pelastettuaan erään ritarin hän nousi ensin kersantiksi, ja lopulta aina kapteeniksi saakka; lopulta hänet palkittiin maaomistuksilla ja kotikylän sheriffin viralla.

Pelnoria pidettiin virkaansa sopivana, sillä häntä pidettiin lähiseudun hienoimpana miekkamiehenä, jota vastaan jopa ritarit olisivat saaneet pistää parastaan - jos ritarit nyt olisivat alentuneet jonkun herrasmiehen kanssa harjoittelemaan.

Muutaman vuoden Pelnor toimi virassaan ja kaikki oli hyvin. Sitten lähiseudulla kuitenkin syttyi maalaisten kapina ylimystyöä vastaan, joka levisi kulovalkean tavoin. Pian aatelisto kokosi jo rikkaita maanomistajia ja ruotumiehiä vastustamaan kapinallisia, ja Pelnorkin vastasi kutsuun; edustihan hän lakia, jota kapinalliset olivat vastarintaan nousessaan rikkoneet.

Kapina kukistettiin varsin nopeasti, mutta Pelnor oli järkyttynyt aateliston osoittamasta verenhimosta; suuri joukko kapinallisia ja kaikki heidän johtajansa teloitettiin. Kun Pelnor ja muutama muu maanomistaja vastusti moista menettelyä, otettiin heiltä heidän maansa, ja heistä tehtiin maattomia ja varattomia.

Myös kotikylän väki oli kostonhimoinen Pelnoria kohtaan, eikä entinen sheriffi ja kunnioitettu talonpoika voinut jäädä edes kotikyläänsä; hänellä ei ollut muuta kuin miekka vyöllään ja maantie jalkojensa alla, sillä jopa hänen vaimonsa hylkäsi hänet Pelnorin osallistuttua huhujen mukaan vaimonsa kapinoivan veljen sieppaamiseen ja teloittamiseen.

Niinpä Pelnor jätti Travanin eteläiset seudut taakseen ja ryhtyi praedoriksi ja palkkasotilaaksi - mitäpä muutakan hän olisi voinut?

Hän on ulkoisesti itsevarmalta vaikuttava mies, joka on tottunut komentamaan miehiä tilallaan ja sodassa. Hän ei kuitenkaan tunne kaupunkeja tai niiden tapoja kovin hyvin.

Pelnor on tavallisen näköinen mies, jonka kasvot unohtuisivat helposti, ellei hänellä olisi niin hätkähdyttävän vihreät silmät, että ne herättävät jo levottomuutta. Hän on keskimittainen, eikä mitenkään erityisen roteva taikka hintelä. Hän pitää siistiä partaa ja sitoo tummat hiuksensa niskaan palmikolle.

2) Tavoitteet
Pelnor tuntee itseään kohdellun epäoikeudenmukaisesti ja toivoo löytävänsä uuden paikan itselleen maailmasta ja pääsevänsä kenties nokittamaan hieman hänet karkottanutta aatelisherraa ja kyläläisiä. Ei Pelnor nyt kostonhimoinen ole, mutta kyllä kaikkien lähimmäisten ymmärtämättömyys hieman miestä on riipaissut.

Olisi hienoa nähdä Pelnorin menestyvän praedorina, ja "vakiutuvan" lopulta viettämään eläkepäiviään jonnekin päin Jaconiaa - mielellään lähelle Travania, että vanhat kaunaiset kyläläiset saavat kuulla Pelnorin menestyksestä. Uusi ihmissuhde jättäneen vaimon tilalle olisi myös mielenkiintoista pelattavaa, tai kenties vanha suola ja kolmiodraama entisen vaimon ja tämän uuden miehen kanssa...

Pelnor on jo varsin pätevä miekkamies, mutta olisi nähdä hänet Jaconian parhaimpiin kuuluvana mestarina, jonka miekkailutaidosta kerrotaan vielä joskus legendoja.

3) Salaisuudet
Pelnorin kammottavin salaisuus on hänen osallistuminen entisen vaimonsa veljen surmaan; hän todellakin oli joukossa, joka vangitsi kapinallisjoukon, jossa veli oli, mutta teloittamisen sijaan Pelnor surmasi tämän tuoksinassa. Pelnor tuntee tapahtuneesta syyllisyyttä, mutta tämä kuvaa toisaalta myös Pelnorin asenteita ennen hänen karkotustaan; sukulaisuuskaan ei ole mitään järjestyksen ja lain rinnalla.

Pelnor tuntee syyllisyyttäkin kovempana tuskan ja häpeän, jonka aiheutti vaimon hylkäys ja kylmenevät tunteet. Pelnor tuntee itsensä riittämättömäksi ja kyseenalaistaa arvonsa miehenä - millainen mies hän oikein on, kun jopa hänen vaimonsa hänet hylkää?

4) Tärkeitä henkilöitä
Tira Rebec. Pelnorin entinen vaimo, jonka veljen Teranin Pelnor surmasi. Hän on arkisella tavalla viehättävä nainen, mutta luonteeltaan kova ja kostonhimoinen. Hän hylkäsi Pelnorin nopeasti saatuaan kuulla Teranin kohtalosta, ja oli kovaäänisin karkottamana Pelnoria kotikylästä.

Maudovir Talmon. Pelnorin kotikylää ja sen lähiseutuja hallinnoiva ritari ja Travanin kuninkaalle uskollisuutta vannonut ylimys. Ylpeä mies ja taitava kenraali, joka on johtanut seutunsa joukot useisiin voittoisiin taisteluihin metsäläisiä ja vuoristolaisbarbaareja vastaan. Halveksii Pelnoria ja pitää häntä petturina.

Rama Pitkäpeitsi. Läntisiltä vuorilta laskeutunut vuoristolaisseikkailija, joka vaeltelee lähinnä Oftissa ja sen lähimaastossa. Rama taisteli kerran Pelnorin kanssa samassa taistelussa - tosin eripuolilla kenttää - ja oli vaikuttunut "heikon alamaalaisen" taistelutaidoista, vaihtoi puolta ja liittyi Pelnorin joukkoihin. Vuoristolainen auttoi Pelnoria myös pakenemaan Travanista, kun soturia alettiin vainota.

Perac. Pelnorin kotikylän nuorukainen, joka kantaa vielä Tiraakin suurempaa kaunaa Pelnorille, sillä nuori maalainen pitää Pelnoria vastuullisena Peracin kahden vanhemman veljen kuolemaan. Viimeisten Pelnorin kuulemien huhujen mukaan Perac on myös jättänyt syystä tai toisesta Travanin - ja Pelnor onkin ottanut tavakseen tarkistaa selustansa vielä useammin kuin ennen.

5) Yksityiskohtia
Pelnor on häpeissään siitä ylpeydestä, jota tunsi saavuttamansa menestyksen johdosta; hän piti salaa itseään muita kyläläisiä parempina, koska oli soturi ja maanomistaja.

Soturi kyseenalaistaa myös entiset käsityksensä lakien tiukasta noudattamisesta - mitä nuo lait ovat tähän mennessä ovat Pelnorin hyväksi tehneet?

Pelnor näkee outoja unia, epämääräisiä ja vertauskuvallisia näkyjä, jotka tuntuvat aina jälkeenpäin paljastuvan enteiksi tulevasta. Pelnor ei ole uskaltanut kertoa tästä oudosta kyvystään kenellekään, sillä se ei ole missään nimessä luotettava - eikä ole ennenkuulumatonta, että moisen kyvyn takia on miehiä ja naisia teloitettu noitana!

Enneunia tai ei, niin joskus Pelnor kykenee aavistamaan tapahtumia ennakolta. Onko kyseessä soturin hienostunut selviytymisvaisto, tai jotain muuta...

Pelnor ei käytä alkoholia. Hän muistaa isänsä olleen paitsi palkkasoturi niin parantumaton juoppo, eikä kykene arvostamaan miestä joka juo mielensä ja ruumiinsa hunningolle; senkin ajan voisi harjoitella vaikka miekkailua - niin kuin Pelnor usein tekeekin.

Pelnor on Jaconian taitavimpia miekkamiehiä. Sodissa praedor on kuitenkin nähnyt taitavampienkin miesten kaatuvan, eikä yleensä käy taisteluihin, ellei usko kykenevänsä voittamaan tai puolusta taistelemalla jotain uskomiaan käsityksiä.

Pelnor muistelee haikeana rauhallisia iltoja kotitilallaan, rakastamansa nainen vierellään. Palaavatkohan nuo ajat koskaan? Pelnor usein pohtii värjötellessään viittansa vähäisessä suojassa kylmässä, sateisessa yössä.

Käytösmalli: Lainkuuliainen, kunniallinen mies, joka kuitenkin on viime aikoina kyseenalaistanut lakien hyödyllisyyden "oikean" ja "väärän" mittarina. Kapinalliset uskoivat olevansa oikeassa, vaikka tekivät lainvastaisesti, kun taas ylimykset, joilla oli laki puolellaan, tekivät kammottavia veritekoja; miten lait toimivat silloin, Pelnor pohtii. Entäpä hänen itsensä kohdalla; kuinka lait palvelivat Pelnoria, joka oli noudattanut lakeja koko elämänsä?

Etuja:
Ikä & kokemus 1
Pelnor on toiminut monenlaisissa tehtävissä, ja onkin hankkinut paljon taitoja, joita ei yleensä talonpojalta löydä.

Nopea 1
Pelnor on nopeampi, kuin mitä päälle päin näyttää; miekkailuharjoitukset ovat hioneet hänen refleksejään.

Rohkea 1
Pelnorin sisu on taottu teräksen kovaksi sodan kauhuissa, eikä monikaan asia entistä sheriffiä ja ruotumiestä pelota. Lisäksi Pelnorilla on tiettyä "välinpitämättömyyttä" omasta kohtalostaan.

Vaisto 4
Pelnor saa "tuntemuksia", jotka usein osoittautuvat tarkoiksi ja oikeiksi.

Haittoja:
Kunniallinen 1
Pelnor ei taistele epäreilusti kuin todella hvästä syystä. Hän ei myöskään syö sanaansa, ja pyrkii yleensä tekemään niin kuin hyvä tapa ja lait sanovat.

Oikku 1
Pelnor ei viinaan koske, ja suhtautuu alentuvasti ylenmääräiseen juopotteluun.

Pahamaineinen 1
Pelnor ei varsinaisesti ole lainsuojaton, tai pahamaineisuudessaan tunnettu, mutta Travanin eteläisillä seuduilla ja varsinkin kotiseutunsa lähettyvillä hänen ei kannata paljoa henkilöllisyydestään huudella.

Painajasia 1
Enneunet. Pelinjohtajan kanssa päätettävä kuinka toimivat pelissä.

Salaisuus 2
Enneunet. Pelinjohtajan kanssa päätettävä kuinka toimivat pelissä.

Tuntomerkki 1
Hermostuttavan vihreät silmät.

VMA 14, TRV 12, KTR 13, VLP 11, SIS 12, KAR 13

Vauriobonus +1, Veri-arvot 11/11/11/11, Syvä haava 8, Kantokyky: 325

Esiintyminen 11, Erätaidot 10, Haavojen hoito 7, Hiivintä 8, Hyppy & Kiipeily 8, Ihmistuntemus 11, Johtaminen 11, Kaupanhieronta 10, Kilvet 13, Kädentaidot 9, Lukutaito 8, Lyömäaseet 9, Metsästys 10, Miekat 15, Ratsastus 10, Sotataito 8, Tappelu 12, Veitset 11, Väistö 10.

Aseet:
Lyömämiekka + vyöhuotra (Taito 15, Vaurio 8, Pituus II/16, Paino 45)
Tikari + veitsituppi (Taito 11, Vaurio 4, Pituus III/16, Paino 8)
Kilpi (Taito 13, Vaurio 3, Pituus III/16, Kesto 4, Paino 50)

Suoja:
Nahkakyrassi (Suoja 4, Paino 30)
Nahkasuojat (Suoja 3, Paino 10)
Nahkasäärystimet (Suoja 3, Paino 20)

=> Taistelupaino 45+8+50+30+10+20=163 => +1n väistöön.

Muu omaisuus:
Olkalaukku [juomapullo, hiomakivi, sidetarpeita, tulukset, kukkaro jossa 85 hopearahaa ja 5 kuparirahaa].

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti