keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Hyborialainen aika ja maailmanrakennus

Sain vihdoin ja viimein itsestäni sen verran irti, että ostin Rbert E. Howardin kaikki Conan-tarinat sisältävän Complete Chronicles of Conan -teoksen. Toki osa novelleista on jo vanhoja tuttuja, mutta joukkoon mahtuu myös uusia tuttavuuksia, teoksen avaava essee Hyborian Age heti ensimmäisenä.

En ole koskaan aikaisemmin miettinyt erityisemmin hyborialaista aikaa yhtenä jaksona omaa maailmaamme, kuten Howard on tarkoittanut, mutta Howardin esseen luettuani osaan nyt arvostaa entisestään Howardin kykyjä kirjoittajana ja maailmanrakentajana. Essee oli mielenkiintoinen lukea ja ajatus hyborialaisesta ajasta osana omaa maailmaamme toimii fiktiona hyvin.

Kaikenkattava maailmankirja Hyborian Age kirjoitelmana ei ole, mutta siitä sai mukavasti kuvaa Howardin ajatuksista, ja myös omat ajatukseni (kiinnostavasta) maailmanrakentamisesta saivat uutta näkökulmaa. Mielessä kävi jopa Routamaiden maailmankirjan uudelleenkirjoittaminen ja sovittaminen Dragon Age -roolipelin sääntöihin.

Alkuperäinen essee englanninkielisenä. Suomeksi essee löytyy Conan Voittaja -kirjasta.

2 kommenttia:

  1. Tuo Hyborian Age-essee löytyy myös Conan D20 roolipelistä jossa se toimii nimenomaan "maailmakirjana" ja mielestäni erinomaisestikin vielä. Siitä saa juuri riittävästi tietoa maailmasta, sen asukkaista ja näiden kehityksestä sekä viitteitä tulevasta. Lisäksi teksti on kirjoitettu niin hyvin, että se ei tunnu lainkaan selittämiseltä, vaan sen lukee mielellään. Osaispa sitä itse joskus kirjoittaa yhtä mielenkiintoisesti.

    Tuo nivoutuminen osaksi oikeaa maailmaa on mielestäni kirjoitettu auki todella nerokkaasti ja Howard on hienosti johtanut omista kansoistaan nykyaikaisten kansojen esi-isät. Minäkään en ollut asiaa sen tarkemmin pohtinut ennen kuin tuon luin, lähinnä olin ajatellut paljon suoraviivaisemmin kansojen kehityksen.

    VastaaPoista
  2. Joo, Howardilta löytyy kyllä taito. Ei voi kuin kumartaa...

    VastaaPoista