Peter Englundin Suuren sodan vuodet on historiallinen romaani, joka kertoo sekasortoisesta 1600-luvusta keskittyen erityisesti Erik Jönsson-nimisen(myöhemmin aateloituna Dahlbergh) nousukkaan nuoruusvuosiin 30-vuotisen sodan vuosina. Sodan lisäksi Englund käsittelee 1600-luvun ihmisiä ja elämää tuolla sotien vuosisadalla.
"Suuren sodan vuodet on samalla kirja 1600-luvun menneen maisemasta ja sen ajan ihmisestä: miten suuri oli hänen maailmansa, miten hän rakasti, uskoi, matkusti, opiskeli, liikkui, pukeutui, seurusteli, leikki, söi, kävi kauppaa, asui, viljeli, miten kulki posti, miten uutinen, raha."
Englund kuvaa 1600-luvun sodan runtelemaa Saksaa ja sotanäyttämöllä elävien ihmisten elämää kaunistelematta, eikä teoksessa risuja säästellä yhdenkään sotaan osallistuneen kohdalla. Teos on pitkä ja käsittelee hyvinkin yksityiskohtaisesti tiettyjä aihealueita, mutta Englundin kirjoitustyyli - jota olen joskus muistaakseni aikaisemminkin kehunut - on sen verran sujuva ja mukava lukea, että vaikka teoksella pituutta onkin, niin sen lukee mielenkiinnolla.
Englundia pidetään yhtenä Ruotsin maineikkaimmista ja suosituimmista historian popularisoijista - Englundin kirjoja lukiessa en yhtään tätä ihmettele - mutta kirjojen aiheet ja Englundin tapa käsitellä niitä on hyvin erilainen, mitä teokselta olin odottanut. Ruotsalainen armeija, ruotsalaiset johtajat tai yksittäiset ihmiset eivät saa sen erityisemmin kehuja tai ylistystä kuin muutkaan 30-vuotisen sodan hahmot, ja näin suomalaissydäntä lähellä olevia hakkapeliittoja mainitaan tuskin sanallakaan. Ylipäätään 30-vuotinen sota kuvataan hyvin toisenlaiseksi ruotsalaisten näkökulmasta, kuin mitä esimerkiksi meidän koulujemme historia antaa ymmärtää.
Sen sijaan sydäntäni lämmittivät Englundin huomiot suomalaisten osuudesta Ruotsin historiaan:
"Aika, jota minun maassani kutsutaan suurvalta-ajaksi, on mitä siirimmissa määrin ruotsalaisten ja suomalaisten yhteistä omaisuutta. Ruotsin uskomaton nousu suuruuteen -- olisi tietysti ollut mahdotonta ilman valtakunnan itäistä puolta, joka pystyi luovuttamaan rutiköyhälle valtiolle tuikitarpeellisiä voimavaroja - etenkin sotilaita."
Englund tiedostaa siis Suomen roolin Ruotsin suurvalta-ajan rakentajana, vaikka tämä ilmeisesti Ruotsissa on hyvin heikosti tunnustettu ja käsitelty pala historiaa. Tämä yhdistettynä Englundin sujuvaan ja näppärään kirjoitustyyliin ja mielenkiintoiseen tarinaan loi kirjasta hyvin mielenkiintoisen lukuelämyksen. Kirja ei ole mikään tietokirja tai essee, joskin pitkä lähdeluettelo kirjan lopussa antaakin Englundin näkemyksille luonnollisesti hyvin paljon painoarvoa.
Kiitos tästä vinkistä, taidankin laittaa hankintaan jotta kirjahyllyssä olisi muutakin kuin fantasiakirjallisuutta
VastaaPoistaItse lainasin kirjan kirjastosta, mutta kyllä Suuren sodan vuodet kannattaa hankkia omaankin hyllyyn, jos sen vielä jostain löytää. Aikoinani sitä etsin, ja se tuntui olevan aika slut vähän joka paikassa.
VastaaPoista